Reģistrēties?

MEKLĒTĀJS UN ATRADĒJS

TUVĀKIE NOTIKUMI

MARTS
28: Singapūras Satīns, Palladium koncertzāle
APRĪLIS
16: Ville Valo, Palladium koncertzāle
Viss kalendārs »
Labprāt uzklausīsim jūsu mūziku —
sūtiet to mums!

Ceļš uz Positivus 2016 - Air

Alise Stefanoviča, 2016. g. 21. jūnijā

Positivus festivāls tuvojas straujiem soļiem. Jau pavisam drīz pienāks vakars, kurā varēsim baudīt grupas Air mūziku uz festivāla lielās skatuves, tādēļ vēlamies iepazīstināt apmeklētājus ar šo apvienību.

Kas?

Grupa, kuras nosaukums ir ne pārāk piemērots Google laikmetam, tomēr komentārus neprasa. Air ir franču elektroniskās mūzikas duets, kas izveidots 1995. gadā, un ir iemantojis Latvijas klausītāju simpātijas, ko apliecina labi apmeklētie apvienības koncerti 2008. Un 2009. gadā. Air sastāvs ir bijis nemainīgs visu to pastāvēšanas laiku — to veido Nikolā Godēns un Žans-Benuā Dunkels, kas iepazinušies kopīgās skolas gaitās Versaļā.

Air ir izdevuši septiņus albumus, no kuriem daudzi ir guvuši lielu mūzikas kritiķu atzinību, kļuvuši par ikoniskiem darbiem, kas iedvesmojuši daudzus citus mūziķus.

Grupas daiļrade ir labi pazīstama arī kino cienītājiem. Air gadu garumā ir sadarbojušies ar amerikāņu režisori Sofiju Kopolu, radot muzikālo pavadījumu tādām filmām kā Virgin Suicides un Lost in Translation.

Ko spēlē?

1970. gadu analogie sintezatori, Pink Floyd iedvesmota psihodēlija, deju mūzikas atskaņas un franču šarms — visi šie raksturojumi ir savijušies Air mūzikā. Mūziķi prasmīgi izmanto pagājušā gadsimta mūzikas vaibstus, radot sapņainus un netveramus skaņdarbus. Vērojot Air dzīvās uzstāšanās, klausītājs būs pārsteigts ieraugot mūziķu improvizēšanas prasmes, izmantojot lielu daļu no saviem studijas instrumentiem, tajā skaitā leģendāros Moog sintezatorus.

Kāpēc jāredz?

Alise StefanovičaIntro.lv žurnāliste: Kad pirmo reizi devos uz Air koncertu 2008. gadā, vēl nebiju tik ļoti pazīstama ar grupas daiļradi, tāpēc man nebija nekādu īpašu gaidu un priekšstatu par to, kas un kā būs. Mājup devos jau kā apvienības cienītāja. Uzskatu, ka Air mūzikai ir spējas apburt un „ievilkt” klausītāju savā unikālā skaņu pasaulē. Grupas radītās atmosfēriskās skaņu ainavas būs lieliska atslodze starp festivāla kņadu un dejām. Turklāt, nespēju iedomāties labāku skaņu celiņu saulrietam pie jūras starp Salacgrīvas priedēm.

Raimonda Miķelsone, Intro.lv žurnāliste: Ar Air parasti ir tā, ka vai nu viņi cilvēkam ļoti patīk, vai šķiet absolūti garlaicīgi. Ja lēna, gaisīga, atmosfēriska un elektroniska kosmosa mūzika nav gluži tas, kas tev iet pie sirds, ir liela iespēja, ka Air nav un nebūs tava mīļākā apvienība. Taču, ja esi ambientas elektronikas cienītājs vai vismaz esi redzējis Virgin Suicides (vai Lost In translation) un piefiksējis to, cik baudāms ir saundtreks, tev, visticamāk, patiks arī šis.

Staņislavs Fisenkovs, Intro.lv žurnālists: Vienā no intervijām festivāla organizators Ģirts Majors teica, ka visgrūtāk festivālam ir sarunāt franču grupas, bet par spīti tam ir izdevies atvest gan M83, gan Air. Lai gan Air ir bijuši Latvijā, tas bija jau visai sen, un neapšaubāmi viņu uzstāšanos gaida daudzi, tostarp arī es. Šo notikumu par vēl vērtīgāku padara tas, ka grupa šogad svin savu 20 gadu jubileju un savos koncertos atskatīsies uz šiem gadiem. Tādēļ Salacgrīvā būs iespējams dzirdēt izlasi ar to labāko, ko viņi savas karjeras laikā ir radījuši, kas tādiem cilvēkiem kā es, kurš ne reizi nav redzējis Air dzīvajā, būs lielisks veids kā pirmo reizi satikt šo apvienību. Atliek vien cerēt, ka Air mācēs sastādīt kvalitatīvu setlisti, kur būs atrodami gan viņu zināmākie skaņdarbi, gan arī pērles, kuras šo gadu laikā daudzi, iespējams, būs palaiduši garām.

Iepriekšējie Ceļš uz Positivus sērijas raksti:

Oh Wonder

Mercury Rev

Grimes

Ellie Goulding

Ho99o9

John Newman

M83

Cigarettes After Sex

Iggy Pop

Wolf Alice

San Fermin

Richard Hawley

Tavs komentārs