Reģistrēties?

MEKLĒTĀJS UN ATRADĒJS

TUVĀKIE NOTIKUMI

APRĪLIS
16: Ville Valo, Palladium koncertzāle
Viss kalendārs »
Labprāt uzklausīsim jūsu mūziku —
sūtiet to mums!

Ceļš uz Positivus 2018 - 1. daļa

Intro, 2018. g. 11. jūlijā

Jūlijs jau ir paspējis ieskrieties, kas nozīmē, ka arī 2018. gada Positivus festivāls nebūt vairs nav aiz kalniem — notikumi sāksies vairs tikai nedaudz vairāk nekā pēc nedēļas. Lai palīdzētu saprast, kuriem māksliniekiem jāpievērš vislielākā uzmanība, arī šogad piedāvājam rakstu sēriju par, mūsuprāt, svarīgākajiem festivāla koncertiem. Aicinām iepazīties ar pirmo daļu!

The Barr Brothers

Lai arī grupa pastāv jau 12 gadus, spēlējusi daudzos zināmos festivālos un savulaik divas reizes pat viesojusies pie Deivida Letermana, The Barr Brothers nav vārds, kas lielām klausītāju masām Latvijā izsauktu pārak daudz emociju. Savā ziņā — vēl jo labāk, jo uz skatuves notiekošajam būs sava veida pārsteiguma moments. The Barr Brothers spēlētajā mūzikā ir pa daļiņai no blūza skumjām, folka maiguma un kantrī pozitīvisma. Kanādā dibinātās grupas pirmsākumos nejauši dzirdētās arfas skaņas lika brāļiem šo instrumentu izmantot arī savā mūzikā, kas tai piešķir vēl vienu savdabīgu dimensiju. Nekad nevar zināt, kura no iepriekš nosauktajām noskaņām uzplaiksnīs visspilgtāk — to noteikti katram ir jāpārbauda pašam.

/Gundars Zaburdajevs/

Lauv

Lai arī Lauv skatuves vārds un saknes meklējamas Latvijā, 23 gadus vecais dziedātājs ceļu uz arvien lielāku atpazīstamību sāka un turpina ASV.  Rakstot mīlas dziesmas no jau tīņa gadiem, Sanfrancisko dzimušais Lauv sevi visspilgtāk pieteicis ar singliem The Other un I Like Me Better, kas viņam ļāvušas izpelnīties iespēju iesildīt gan Demiju Lovato, gan Edu Šīranu. Galvenais iemesls nepalaist garām Lauv uzstāšanos Salacgrīvā ir gluži vienkāršs — viņam tuvākajā laikā ir potenciāls kļūt par ārkārtīgi atpazīstamu popzvaigzni, kuru Positivus apmeklētajiem ir iespēja noķert vēl relatīvi nezināmu. Gan atmiņā paliekošie dziesmu vārdi, gan lipīgais bīts liek domāt, ka šāda notikumu attīstība var būt tikai laika jautājums.

/Gundars Zaburdajevs/

Confidence Man

Confidence Man neapšaubāmi ir visas iespējas kļūt par šī Positivus lielāko atklājumu un to koncertu, ko festivāla fani kā zelta fondu pieminēs vēl gadiem. Šis kvartets no Austrālijas ir radies, apvienojoties dalībniekiem no dažādām vietējām indie grupām, lai sāktu izpildīt deju mūziku, kas atšķirtos no ierastās un patiktu viņiem pašiem. Tas savukārt viņiem ir izdevies lieliski, radot absolūti neordināru skanējumu, kam analogu pasaulē teju nav, turklāt muzikālo piedāvājumu tikai paspilgtina arī grupas unikālais vizuālais tēls, kas caurvij ikkatru tās koncertu. Ja līdz šim ar Confidence Man vēl neesi pazīstams, varbūt pat ieteikšu par viņiem līdz festivālam neuzzināt neko vairāk — varu apsolīt, ka ko tādu nebūsi nedz gaidījis, nedz redzējis jebkad līdz šim! Ja tomēr vēlies saprast, kas Tevi sagaida, vari droši aplūkot zemāk redzamo video.

/Normunds Vucāns/

Mura Masa

Alekss Krossans jeb Mura Masa nāk no nelielās Gērnsijas salas, kurā, visticamāk, nav uzaudzis neviens cits pazīstams mūziķis. Vairākus gadus pavadījis jaunā un uzlecošā mākslinieka statusā, pagājušajā vasarā viņš laida klajā savu debijas albumu, kurā viņš sajaucis visdažādāko žanru ietekmes, pārvēršot tās vieglā un patīkamā deju mūzikā. Tomēr starp citiem līdzīgiem māksliniekiem Mura Masa izceļ tas, ka viņš spēj vienlaikus būt gan pietiekami viegli uztverams, lai sasniegtu mainstream auditoriju, gan pietiekami interesants savās ietekmēs, lai patiktu arī piekasīgākiem mūzikas cienītājiem. Ieraksta patīkamo atmosfēru viņam veiksmīgi ir izdevies pārcelt arī uz koncertiem, kuros viņš pats darbojas pie sintezatoriem un bungām, pievienojoties arī vokālistiem, kas izpilda ierakstos dzirdamo viesmākslinieku partijas, un visiem kopīgi radot vasarīgas ballītes, neatkarīgi no uzstāšanās vietas un laika apstākļiem.

/Lauris Anstrauts/

Nick Cave & The Bad Seeds

Positivus festivāls arī šogad ir turpinājis iesākto tradīciju katru gadu uz Salacgrīvu atvest vienu patiešām leģendāru mākslinieku. Šogad tas būs austrāliešu muzikālais stāstnieks Niks Keivs ar saviem cīņubiedriem The Bad Seeds, kuriem tā būs otrā uzstāšanās Latvijā (pirmā bija nu jau tālajā 2006. gadā). Pie tam, šķiet, ka no visiem šādā statusā uz Positivus atbraukušajiem māksliniekiem, šis varētu pat būt visiespaidīgākais — jā, Iggy Pop, iespējams, ir nedaudz vairāk ietekmējis mūsdienu mūzikas skanējumu nekā Keivs, bet, atšķirībā no pārējiem, Keivs un The Bad Seeds joprojām turpina izdot monumentālus albumus. Tāds ir arī viņu jaunākais veikums Skeleton Tree, kas bija atrodams ļoti daudzos 2016. gada labāko albumu apkopojumos, bieži vien arī augstās vietās. Varbūt gan Keiva drūmā un melanholiskā mūzika ne vienmēr labi iederas festivālos, bet domājams, ka svētdienas vakarā lielākā daļa festivāla viesu gan jau būs pietiekami iztrakojušies, lai spētu pievērsties arī kam skaistam un nesteidzīgam.

/Lauris Anstrauts/

Foto: Publicitātes foto

Tavs komentārs