Reģistrēties?

MEKLĒTĀJS UN ATRADĒJS

TUVĀKIE NOTIKUMI

APRĪLIS
16: Ville Valo, Palladium koncertzāle
Viss kalendārs »
Labprāt uzklausīsim jūsu mūziku —
sūtiet to mums!

Ceļš uz Positivus 2018 - 3. daļa

Intro, 2018. g. 19. jūlijā

Pēdējo no šī gada Ceļš Uz Positivus sērijas rakstiem esam nolēmuši veltīt Latvijas mūziķiem, jo, galu galā, tieši pašmāju mūziķi taču parasti sastāda lielāko daļu no festivāla mākslinieku skaita, un nereti viņu koncerti mēdz būt tikpat ievērojami, cik ārzemju viesu. Tieši tāpēc esam izvēlējušies piecus visai dažādus vietējo mākslinieku koncertus, ko silti iesakām nepalaist garām. Cerams, ka  gan ar šo, gan iepriekšējiem sērijas rakstiem palīdzējām sastādīt savu festivāla programmu un atklāt sev ko jaunu no Positivus mākslinieku saraksta. Tiekamies šajā nedēļas nogalē pie festivāla skatuvēm!

 

ansis

Pateicoties pagājušās vasaras Dziļajai tūrei pa nomaļākiem Latvijas reģioniem un regulāriem koncertiem gan Rīgā, gan citās pilsētās, šķiet, ka pēdējā gada laikā iespēja redzēt Ansi Kolmani izpildot savu mūziku dzīvajā ir bijusi teju katram Latvijas iedzīvotājam. Šovasar ansis ir apņēmies apceļot Latvijas festivālus, un šajā nedēļas nogalē iespēja viņu redzēt būs arī teju katram Positivus apmeklētājam, jo viņam šajā festivālā paredzēti pat divi koncerti — piektdienas naktī uz mazākās Piena svētku skatuves un sestdienas pēcpusdienā uz festivāla otrās lielākās skatuves. Tā kā viņa pērn izdotajam albumam Balzams esam dziedājuši lielas slavas dziesmas, nosaucot to par gada labāko pašmāju mūzikas albumu, ir visai loģiski, ka iesakām apmeklēt vismaz vienu no šiem koncertiem, ja ne abus — apsolām, ka nenožēlosiet.

/ Lauris Anstrauts /

 

ImKa. Shipsea. Nepāriet.

Šo droši vien varētu nosaukt par šī gada Positivus ekskluzīvāko koncertu, pat ņemot vērā dzīvās leģendas Nika Keiva līdzdalību festivālā. Tā saku tāpēc, ka tajā dzirdamais materiāls iepriekš izskanējis tikai vienreiz, un nav zināms, kad un vai vispār tiks atskaņots vēl. Pagājušā gada Piena svētkos pirmatskaņotais Nepāriet ir projekts, ko, par godu Imanta Kalniņa un Ainara Mielava albuma Par Lietām, Kuras Tā Ar Nekad Nepāriet divdesmitgadei, izveidojis Shipsea, pieaicinot vēl vairāk nekā desmit mūziķus. Tā programma pārsvarā balstīta uz jau pieminētā albuma dziesmām, papildinātām arī ar populārām Kalniņa dziesmām no Turaidas Rozes un Menueta repertuāra. Izveidotās versijas ir visai dažādas — no ļoti eksperimentālām līdz oriģinālam visām tuvām, bet tajās visās var saklausīt iesaistīto mūziķu neviltotu mīlestību pret šīm dziesmām. Atliek tikai cerēt, ka otrā šī projekta uzstāšanās reize būs tikpat maģiska kā pirmā.

/ Lauris Anstrauts /

 

Mazais Princis

Mazais Princis ir unikāla un neticama parādība Latvijas mūzikas dzīvē. Tas, ko viņi dara, nelīdzinās nekam citam, ko iepriekš esam dzirdējuši un redzējuši, turklāt bez jau tā lieliski nostrādātā muzikālā materiāla, viņu akcijas vēl vairāk paceļ perfektais skatuves tēls. Radīt joku grupu ir neizsakāmi sarežģīts izdevums, bet šim duetam tas izdevies, ar pilnīgi nopietnu seju, teju vieniem un tiem pašiem sintezatora pavadījumiem visām dziesmām un perfekti iekļautām it kā tehniskām kļūmēm un neprecizitātēm, izveidojot kombināciju, kas spēs izklaidēt ikvienu. Turklāt vai tad var būt labāks joks par tādu, kurā izsmietie nemaz nesaprot, ka tiek izsmieti?

/ Normunds Vucāns /

 

Satellites LV

No ļoti maz dzirdētām skaņām pie klasiskām vērtībām. Satellites LV un Positivus attiecību sākums meklējams jau pirmajā festivālā 2007. gadā. Kopš tā brīža satelīti ir klausītājus priecējuši gan uz lielās skatuves vēlā pēcpusdienā, gan pārpildītās (konkrētāk — pārbāztās) teltīs nakts vidū. Lai vai kādos apstākļos būtu noticis koncerts, skatītāju pūļi vienmēr ir bijuši ievērojami, kas ir gan pamatoti, gan pelnīti. Papildus vecajiem, labi zināmajiem hitiem grupa regulāri ir spējīga piedāvāt arī kvalitatīvu jauno materiālu, un šī gada koncerttūre nav izņēmums — pagājušajā rudenī izdotais Varavīksnes galā jau paspējis saņemt gana daudz atzinības. Nav šaubu, ka atdeve gan no grupas, gan publikas puses būs atbilstoša arī šoreiz, tāpēc šaubām par koncerta apmeklēšanu noteikti nevajadzētu rasties.

/ Gundars Zaburdajevs /

 

Singapūras Satīns

Jautrā satīna kompānija reti atstāj kādu vienaldzīgu — pārsvarā viņi aiz sevis atstāj sagrautas viesnīcu istabas, lielus daudzumus tukšās taras un televizorus, kas piezemējušies tieši zem istabas loga. Pārejot pie nopietnākām rindām, ir skaidrs, ka Singapūras Satīns kopš sava pirmā miksteipa izdošanas ir ieguvis lieliskas ballīšgrupas reputāciju un neapšaubāmi pildīs šo funkciju arī šī gada Positivus. Interesants elements ir bandas uzstāšanās laiks, kas šoreiz nav jau pēc saules norietēšanas vai tuvu tam, bet gan pārbīdīts uz vēlu pēcpusdienu. Neierastie apstākļi gan noteikti netraucēs pozitīvam haosam pie festivāla otrās lielākās skatuves, tāpēc noteikti iesakām ar smaidu sejā doties aplūkot, ko Singapūras Satīns spēj piedāvāt — garlaicīgi nebūs.

/ Gundars Zaburdajevs /

Foto: Pēteris Vīksna, LSM

Tavs komentārs