Reģistrēties?

MEKLĒTĀJS UN ATRADĒJS

TUVĀKIE NOTIKUMI

MARTS
28: Singapūras Satīns, Palladium koncertzāle
APRĪLIS
16: Ville Valo, Palladium koncertzāle
Viss kalendārs »
Labprāt uzklausīsim jūsu mūziku —
sūtiet to mums!

Grupas 19 gadi pirms sākuma plates prezentācija

Anna Slava, 2020. g. 4. februārī

Ceturtdienas, 30.janvāra vakarā piepildītā bārā Aleponija notika 80./90. gadu alternatīvās elektroniskās grupas 19 gadi pirms sākuma plates prezentācijas pasākums. Mūziķi bija sagatavojuši vakaru ar atmiņu stāstiem un īsu koncertu.

19 gadi pirms sākuma ir sava veida latviešu supergrupa, kura sevī pulcēja Ingunu Rubeni (Černovu) no NSRD, Daigu Mazvērsīti, kuras vārds mūzikas pazinējiem nav svešs, Viesturu Slavu un Ilgvaru Rišķi no grupas Dzeltenie Pastnieki. Pati apvienība uzsver, ka sākotnēji tika veidota kā viena koncerta grupa, kurai bija uzdevums uzstāties 1988. gada Hārdija Lediņa veidotā izstādē Kurmja Ala, bet pēc veiksmīgā vakara sadarbība turpinājās un kopīgi tika ierakstīti vairāki skaņdarbi. Par darbības augstāko punktu var uzskatīt 1988. gada rudenī notikušo koncertu Rietumberlīnes festivālā Transmission. Grupas darbība turpinājās līdz 1991. gadam, kad, kā Inguna Rubene pati atzīst, iestājās radošā krīze un dziesmu rakstīšana neturpinājās. Jau 2005. gadā Ingus Baušķenieka ierakstu studija pārizdeva grupas 1989. gada albumu, bet pagājuša gada nogalē beļģu ierakstu kompānija Stroom izdeva plati ar dziesmu izlasi, kura arī tika prezentēta ceturtdien notiekošajā pasākumā.

Vakars Aleponijā tika sadalīts divās daļās, jau no plkst.19.00 bija paredzēta grupas dalībnieku saruna ar Uldi Rudaku, pēc kuras notiktu koncerts. Kā jau tas šādos pasākumos ierasts, viss sākās ar nelielu kavēšanos. No grupas oriģinālā sastāva pietrūka vien Ilgvara Rišķa, kurš nespēlēja ne koncertā (tas jau pirms tam tika ziņots), ne arī piedalījās atmiņu stāstos. Pirms pasākuma šķita, ka daļa ar Uldi Rudaku būs kā publiska intervija, kurā tiks uzdoti uzvedinoši jautājumi par grupas pastāvēšanu un muzikālajām gaitām, bet viss sākās kā Rudaka lekcija, kurā viņš dalījās atmiņās par grupu un lietām, ko dalībnieki minējuši, viesojoties pie apskatnieka radio raidījumā Zibens pa dibenu. Jāsaka, sarunas vidū vairāk aktivizējās gan Daiga Mazvērsīte, gan Inguna Rubene, kuras atcerējās pirmos mēģinājumus konservatorijā un to, ka sākotnēji doma bija veidot tikai dāmu sastāvu, bet viss nonāca līdz Viestura Slavas un Ilgvara Rišķa piesaistīšanas grupai. Uz sarunas beigām nedaudz atvērās arī Viesturs Slava, kurš stāstīja par atgadījumu, kad pēc mēģinājuma vilcienā no Ogres tika aizmirsts grupas sintezators. Kopumā šī saruna deva labu ieskatu grupas darbībā, un vienīgais, kas nedaudz traucēja, bija runāšana bez mikrofona, jo dažbrīd, kad blakus telpā esošie runāja vai smējās skaļāk, bija grūti sadzirdēt runātājus.

 Uz koncertu grupai pievienojās Nils Īle, Jānis Pelše, Einārs Latiševs un Roberts Brants. Ar paplašināto sastāvu 19 gadi pirms sākuma nospēlēja jauno plati gandrīz pilnā garumā, izlaižot dziesmas Pāri Upei, kuru dzied Daiga Mazvērsīte, un Niknie Zvēri, to vietā skanēja Tunelis, Es Neatceros Tevi un Tik Cik Es Esmu Viens, kuras platē nav iekļautas. Tā kā vakara pirmo daļu teju visi koncerta apmeklētāji to izbaudīja sēdus, nedaudz šķita, ka koncerts iesākas lēni. Bet jau koncerta vidū, skanot dziesmai Kurmja Deja, arī sēdošie klausītāji sāka kustēties. Manuprāt, koncertā vislabāk izklausījās dziesma Aspekti, kura tika nedaudz pārveidota, salīdzinot ar platē dzirdamo, pievienojot garāku instrumentālo ievadu. Tāpat arī zināmās dziesmas Singapūras Vējš dzīvais izpildījums koncerta noslēgumā patīkami pārsteidza. Koncerta programu noslēdzot, skatītāju aplausi nerima, kā rezultātā grupa uz skatuves atgriezās un atkārtoti nospēlēja dziesmu Kurmja Deja.

19 gadi pirms sākuma ir grupa, kuras daiļrade nav domāta parlieku lielai analizēšanai, bet gan baudīšanai, un tas ir tas, ko cilvēki Aleponijā darīja 30. janvāra vakarā. Tiem, kuri netika, vēl būs iespēja grupu redzēt, jo Inguna Rubene solīja atgriezties uz skatuves jau maijā vēl nezināmā vietā, bet, iespējams, ar jaunu mūziku.

Foto: Publicitātes foto

Tavs komentārs