Reģistrēties?

MEKLĒTĀJS UN ATRADĒJS

TUVĀKIE NOTIKUMI

MARTS
28: Singapūras Satīns, Palladium koncertzāle
APRĪLIS
16: Ville Valo, Palladium koncertzāle
Viss kalendārs »
Labprāt uzklausīsim jūsu mūziku —
sūtiet to mums!

Ko sagaidīt no Loftas Fest '16?

Lauris Anstrauts, 2016. g. 30. augustā

Straujiem soļiem tuvojas septembris un, līdz ar to, neizbēgami, arī festivālu sezonas noslēgums Latvijā un Baltijā (protams, gada aukstajos mēnešos notiek arī Zemlika un Skaņu Mežs, tomēr tie man koncepta un formāta ziņā šķiet atšķirīgi no pārējiem festivāliem). Jau otro gadu pēc kārtas plānoju festivālu sezonu noslēgt dodoties uz Loftas Fest Viļņā, kas, ar savu pārdomāto muzikālo programmu un interesantajām papildus aktivitātēm, ir godam nopelnījis vietu starp Baltijas spilgtākajiem festivāliem. Iepriekš festivālā ir uzstājušies daudzi pazīstami mākslinieki, piemēram, Toro Y Moi, Young Fathers, Nicolas Jaar un daudzi citi, līdz ar to, nav pārsteigums, ka arī šī gada festivāla programmā ir ne mazums interesantu vārdu. Tāpēc nolēmu pirms festivāla nedaudz iepazīstināt ar tā spilgtākajiem māksliniekiem, lai palīdzētu sagatavoties festivālam tiem, kas jau izlēmuši turp doties, un varbūt kādu arī pamudinātu pieņemt lēmumu šajā nedēļas nogalē doties uz Viļņu.

Šī gada festivāla programmas slavenākais vārds droši vien ir Daughter, kuri pirms diviem gadiem viesojās arī Positivus festivālā. Šī gada sākumā viņi atgriezās ar jaunu albumu, kas nopelnījis pat labākas kritiķu atsauksmes nekā viņu debija, tāpēc šis varētu būt lielisks brīdis, kad viņus redzēt dzīvajā, pat ja viņi redzēti jau iepriekš. Pie tam, šķiet, ka jaunā albuma materiāls ir arī vairāk piemērots izpildīšanai dzīvajā nekā dziesmas no viņu debijas albuma.

Elektroniskās mūzikas cienītājiem tikmēr varētu būt ļoti liels prieks par franču producenta Gesaffelstein uzstāšanos festivālā. Viņš ar savu abrazīvo techno un electro sajaukumu ir ieguvis lielu fanu pulku visapkārt pasaulei, tāpēc viņa uzstāšanos Baltijas valstīs var uzskatīt par visai lielu notikumu. Loftas Fest programma vienmēr ir izcēlušies ar kvalitatīvu elektronisko mūziku, un Gesaffelstein pilnīgi noteikti ir viens no šīs jomas šobrīd nozīmīgākajiem vārdiem.

Starp festivāla galvenajiem māksliniekiem ir arī uzlecošā soul mūzikas zvaigzne no Izraēlas Lola Marsh un jaunā britu grupa Formation, kura vēl pirms debijas albuma izdošanas izpelnījusies lielu uzmanību no britu mūzikas preses, tiekot salīdzināti ar pirms gada Latvijā pabijušajiem Jungle. Vēl viena jauna un daudzsološa grupa starp festivāla galvenajiem māksliniekiem ir londonieši Kero Kero Bonito, kuru mūzikā sajaucas Rietumu popmūzika, elektronika, j-pop, hiphops, bērnu TV pārraides un vēl lērums vairāk vai mazāk dīvainu lietu, tam visam kopā radot nebēdnīgu skanējumu, kas nedaudz atgādina mūzikas presē daudz apspriesto PC Music kolektīvu (starp citu, viens no grupas dalībniekiem arī ir darbojies šajā kolektīvā ar skatuves vārdu Kane West).

Ar to gan festivāla programma ne tuvu nebeidzas, jo divu dienu garumā uz četrām skatuvēm uzstāsies vēl lērums mūziķu un dīdžeju, gan no Lietuvas, gan daudzām citām valstīm. Starp citu, atšķirībā no pagājušā gada, šogad festivāla programmā būs pārstāvēta arī Latvija, jo festivālā uzstāsies pirmās Austras balvas ieguvēja Alise Joste. Jāpiezīmē, ka līdz ar festivālu notiks arī mūzikas konference What's Next In Music?, un viena no festivāla skatuvēm būs paredzēta grupām, kas sevi vēlas šajā konferencē atrādīt. Savukārt cita skatuve ir veidota sadarbībā ar vienu no lielākajām Eiropas mūzikas konferencēm Europavox, un uz tās uzstāsies daudzsološi mūziķi no visdažādākajām Eiropas valstīm — piemēram, jau pieminētā Alise Joste, Sekuoia no Dānijas, Sara Hartman no Vācijas, Argo Vals no Igaunijas un daudzi citi. Pie tam, festivāla muzikālo programmu papildinās arī dizaina tirgus, mākslas instalācijas, brīvdabas kinoteātris un citas aktivitātes.

Tajā visā klāt būs arī Intro, un, protams, nākamnedēļ šeit varēsiet lasīt arī atskatu uz šī gada festivālu. Tai pat laikā ceru, ka daļa mūsu lasītāju būs devušies vērot festivālu klātienē, un festivāla teritorijā nereti sanāks izdzirdēt latviešu valodu, jo Viļņa ir pietiekami netālu, lai labas mūzikas dēļ būtu vērts šo attālumu mērot.

Tavs komentārs