Reģistrēties?

MEKLĒTĀJS UN ATRADĒJS

TUVĀKIE NOTIKUMI

MARTS
28: Singapūras Satīns, Palladium koncertzāle
APRĪLIS
16: Ville Valo, Palladium koncertzāle
Viss kalendārs »
Labprāt uzklausīsim jūsu mūziku —
sūtiet to mums!

Viena kategorija, 13 nominācijas, pa vidu reps*

Rolands Paeglis, 2018. g. 16. janvārī

Jau pavisam drīz, 17. janvāra pēcpusdienā, tiks izziņoti Zelta Mikrofona nominantu piecinieki katrā no kategorijām, un piecas aploksnes sevī glabās arī (it kā) labākie repa(?) ieraksti. Paralēli viedajai žūrijai par katru no 13 repa kategorijā esošajiem ierakstiem savu subjektīvo viedokli esmu atļāvies izteikt arī es.

Elvijs — Ja Tu

Albums sākas ar tik ļoti nodrillēto došanos uz priekšu, savukārt turpinājumā vismaz pāris reizes apspēlēta nelaimīgā mīlestība. Pēc mirkļa iespējams sajust nedaudz dusmas, tomēr nobeigumā — atgriešanās pie vecās labās mīlestības. Runājot par muzikālo pavadījumu, galvenokārt dzirdami diezgan vienmuļi, trap stilistikā ieturēti bīti. Netiek iztikts arī bez tik iecienītā auto-tune. Kopumā — visnotaļ garlaicīga un neoriģināla relīze.

Prognoze: Lai gan ieraksts glauda pa spalvai Zelta Mikrofona formātam, TOP5 netiks sasniegts (un pelnīti).

Kontraflovs — SSB

Neliela atkāpe — lai gan daudzviet tiek uzskatīti par repa jaunpienācējiem, tā nebūt nav — Kontraflova pirmais albums tika izdots jau 2010. gadā.

Manuprāt, SSB ir viens no veiksmīgākajiem piemēriem, kā sapludināt atsevišķas vecās skolas tendences ar jaunu skanējumu — albums izceļas ar kvalitatīvu muzikālo pavadījumu un augstākās klases skaņas apstrādi, savukārt tekstuāli dziesmas galvenokārt vērtējamas kā reprezenti ar atskatīšanos pagātnē, taču tas nav traucējis organiski (kas ļoti svarīgi) relīzē iekļaut arī tādus viesmāksliniekus kā ansis, Ozols, Edavārdi, Pionieris un otrpus okeānam dzīvojošo regeja izpildītāju Whadel. Man nedaudz traucē materiālo vērtību izcelšana praktiski ikvienā kompozīcijā, taču, ja tas reperiem ir tik aktuāli…

Prognoze: Noteikti ir pelnījuši iekļūt TOP5, taču, visticamāk, tajā tomēr neiekļūs, ņemot vērā Mikrofona īpatnības.

Ansis — Balzams

Gan kopumā, gan konkrētus parametrus atsevišķi vērtējot — šī gada spēcīgākais repa ieraksts Latvijā. Inovatīvi un lipīgi (labā nozīmē) bīti, skaņu apstrāde, kas neatpaliek no labākajos ārzemju ierakstos dzirdamā, dažādu tēmu prasmīga (gan tekstuāli, gan tehniski) apspriešana — šīs iezīmes raksturo Balzamu. Albums ir kā hameleons — treki ir ļoti daudzpusīgi (sākot ar Ir pagājis ilgs laiks un beidzot ar Ultra un Putekļi), un kāds to varētu dēvēt par vienu no iespējamajiem ieraksta mīnusiem — nav jūtama kopēja koncepta, taču Balzams no tā nezaudē. Albuma vērtību un inovatīvo pieeju paspilgtināja īpašais albuma fiziskais formāts, kā arī pēc tā iznākšanas sekojošā Dziļā tūre.

Starp citu — ja pirms pāris gadiem kāds būtu teicis, ka kāds no ex-PKI cilvēkiem (izņemot Edavārdus) sadarbosies ar Aishu (Aiju Andrejevu) un tas izklausīsies labi, es tam nebūtu ticējis.

Prognoze: Pelnījis iegūt balvu, taču šķiet, ka tas tomēr nenotiks. Taču nebūšu ĻOTI pārsteigts, ja žūrija tomēr saņemsies un es būšu kļūdījies.

Reinis Kapone — Katafalks

Ļoti pieklājīgs debijas ieraksts, ko lielā mērā uz saviem pleciem palīdz iznest skaļas sadarbības — albumu producējuši ansis un Oriole, kā arī milktune, Noitro un dotConcept, savukārt ieraksts veikts DDA HQ, un arī repošana uz viena treka ar jau repa scēnā skaļiem vārdiem ierakstam noteikti ir palīdzējusi. Taču, lai gan sākotnēji albumu klausījos tieši tā saukto fītu dēļ (jo par Reini līdz šim, izņemot albuma singlus, dzirdējis nebiju), jāuzteic viņa prasmes stāstā veidošanā jeb storytelling’ā; iespējams, šajā aspektā palīdzējis fakts, ka reperis sācis ar dzejas radīšanu. Albums noteikti jāklausās vairākas reizes — vismaz man ar katru reizi tas atklāja arvien jaunus slāņus. Reinis Kapone ar šo relīzi noteikti nonāk vismaz manā radarā — gaidīšu viņa turpmākās relīzes un singlus.

Prognoze: Katafalks apsteidz virkni no listē esošajiem albumiem, taču TOP5 tas neiekļūs.

Punkts uz I un Cepums — Augšas un Lejas

Pamanot, ka iznācis Punkts uz I albums, jau pirms noklausīšanās pareģoju, ka ieraksts būs ar ļoti labiem bītiem un augstas kvalitātes tehnisko apstrādi, savukārt tekstuāli tas, iespējams, ne pārāk pārsteigs ar tekstiem par abstraktu došanos uz priekšu. Nebiju kļūdījies. Taču par pārsteigumu kalpo Cepuma piesaistīšana — pēc repera 2009. gadā izlaistās relīzes par viņu nebiju dzirdējis, un vienmēr ir interesanti dzirdēt veterānu atgriešanos (lai Cepums piedod, ja ir turpinājis izdot dziesmas arī pēc pieminētās relīzes — katrā ziņā vismaz es to esmu palaidis garām). Prieku radīja arī iespēja dzirdēt Pionieri.

Prognoze: Šķiet, ka TOP5 tomēr neiekļūs, bet varbūt vajadzētu.

Mazirbe — Līdz galam

Laikam jau vājākais ieraksts šajā sarakstā. Diemžēl joprojām diezgan vājš flovs, paredzamas atskaņas, lieka bravūra (Vidējais pirksts) un dziesmu teksti, kas pārsvarā neko neizsaka. Jāteic godīgi — tikt līdz albuma beigām bija ļoti sarežģīti. Interesē, kāda ir bijusi Edavārdu motivācija šajā ierakstā atstāt savus pantus.

Prognoze: TOP5 neiekļūs (ja tas notiktu, Borowa MC uzvara 2005. gadā būtu ziedi).

Mesa — II

Gacho side-projekts Mesa dara lielisku darbu — jau otro gadu pēc kārtas Gatis izdod albumu, kura ienākumi tiek ziedoti labdarībai, un tā arī ir albuma lielākā vērtība. Vērtējot muzikālo aspektu — albums tomēr šķiet pārāk sterils, un vairākos elementos līdz repam ir visai patālu. Protams, nav iztikts arī bez motivējošiem dziesmu tekstiem, kas man bija skaidrs vēl pirms albuma izdzirdēšanas. Veco laiku vārdā gan jāpiemin, ka albumā iespējams sadzirdēt divu Latvijas repa veterānu ciešu sadarbību, jo par muzikālo pusi parūpējies Arstarulsmirus, iepriekš zināms kā Gustavo; labs piemērs tam, cik krasi padsmit gados var mainīties mūziķu daiļrade.

Prognoze: Noteikti iekļūs TOP5, un, manuprāt, arī iegūs balvu, taču tomēr ceru, ka kļūdos.

Edavārdi — Īstas acis

Viens no retajiem albumiem ar stingri ieturētu konceptu (kā albumu paskaidro pats reperis — ‘’Albums Īstas acis [..] ir par sevis meklēšanu informācijas laikmetā’’). Ar šo ierakstu Edavārdi notur ar iepriekšējām relīzēm uzstādīto latiņu, ierakstu kopā ar palīgiem rūpīgi noslīpējot ikvienā aspektā; īpaši vēlos izcelt muzikālo pavadījumu izvēli.  Galarezultātā tapis albums, kas, ļoti iespējams, uzrunā diametrāli (ne skaitliski) plašāko auditoriju, un tas ir atzīstams rezultāts.

Prognoze: Īstas Acis pelnīti iekļūs TOP5. Ja Balzams būtu izlaists gadu vēlāk/ agrāk un žūrija būtu kompetenta, Edavārdiem laikam nāktos teikt runu.

VIŅA — Elpo

Lai gan Elpo neieguva plašu uzmanību (varbūt pie vainas salīdzinoši neveiksmīgais izlaišanas laiks — decembris), tas patīkami pārsteidza ar pāris iezīmēm. Pirmkārt — Latvijā beidzot ir iznācis latviešvalodīgas reperes albums, turklāt tas izceļas ar ļoti jaudīgu skanējumu, ko panāk bītu un reperes enerģijas simbioze (muzikālo pavadījumu radīšana uzticēta grupas biedriem no Bandmaster, kā arī plašākai publikai mazāk zināmiem valmierieši Andrew Valger un Couloir (jāpiemin arī Mārtiņš Zariņš, kurš iespēlējis ģitāru vienā no kompozīcijām)).

Prognoze: Līdz TOP5 šoreiz, visticamāk, nesanāks aizsniegties, bet nebūtu pārāk liels pārsteigums, ja tas tomēr notiktu.

Fakts — Vainīgs Tu

Lai gan fakts club/pop repa klausītājiem jau varētu šķist veterāns, Vainīgs Tu ir mūziķa debijas albums. Albums noproducēts ļoti augstā līmenī, un Faktam neko nevar pārmest arī citos aspektos — viņš ir atradis savu auditoriju un māk tai sniegt nepieciešamo, taču diemžēl neko vairāk kā kārtīgi nostrādātu un spīdīgu produktu aiz šī albuma neredzu.

Prognoze: Noteikti iekļūs TOP5, un, ļoti iespējams, saņems Zelta Mikrofonu, tomēr ceru, ka tā nenotiks.

Olas — Ir klāt

Neasprātīgs prikolreps, kas vislabāk varētu kalpot par pavadījumu neskaidriem piektdienas vakariem. Nepārliecina arī viesmākslinieku (ar nelielu izņēmumu) izvēle. Kopumā — ļoti grūti par šādu albumu izteikt konstruktīvu kritiku, it īpaši, ja to nepieciešams vērtēt kā repa ierakstu.

Prognoze: Ņemot vērā Zelta Mikrofona vērtēšanas specifiku, nebrīnīšos, ja iekļūs TOP5.

Ozols & Tehnikums — Semestris

Ozola uzņemtais virziens pēdējo gadu laikā mani ļoti priecē — lai gan tehniskā ziņā viņa sniegums mani joprojām līdz galam neuzrunā, augsti novērtēju Ģirta muzikālos eksperimentus un inovācijas, un Semestris ir, ļoti iespējams, labākais piemērs iepriekš minētajam — albumā Ozols apvienojies ar sintpopa stilistikā darbojošos grupu Tehnikums. Gala rezultātā tapis no A līdz Z konceptuāls albums ar (vismaz Latvijas mērogā) ļoti svaigu un ausīm tīkamu skanējumu. Pirmajā albuma daļā apspēlētas kāda pāra attiecības, savukārt B pusē dzirdami grupas un Ozola līdz šim tapušo dziesmu mashup’i.

Prognoze: TOP5 noteikti būtu pelnīts, taču vai tur iekļūs? Ļoti, ļoti grūti pateikt.

Singapūras Satīns — Iespēja viena

Līdzīgi kā ar Olām, taču lielākā atšķirība — Singapūras Satīnam tas izdodas asprātīgi, mākot ieturēt konkrētu stilu un veidojot salīdzinoši augstas kvalitātes repu izklaidei.

Prognoze: Līdzīgi kā ar Semestri — varētu būt uz TOP5 robežas.

*Modificēta atsauce uz kādu leģendāru Gustavo dziesmu no viņa agrīnās daiļrades.

Tavs komentārs