Reģistrēties?

MEKLĒTĀJS UN ATRADĒJS

TUVĀKIE NOTIKUMI

MARTS
28: Singapūras Satīns, Palladium koncertzāle
APRĪLIS
16: Ville Valo, Palladium koncertzāle
Viss kalendārs »
Labprāt uzklausīsim jūsu mūziku —
sūtiet to mums!

Iepazīstot Tallinn Music Week 2020: 2. daļa

Normunds Vucāns, 2020. g. 21. augustā

2020. gada vasara vēl ilgi paliks ikviena mūzikas drauga prātā kā periods, kurā koncertdzīve izmainījās līdz nepazīšanai, gandrīz pilnībā apstājoties. Sākot jau ar pilnīgu dzīvo kultūras pasākumu paralīzi pavasarī, turpinoties ar dažādiem eksperimentiem attālinātā vai distancētā formātā, vien pēdējā laikā koncerti sāk atgādināt iepriekš ierasto veidolu, taču arī tagad to piedāvājums un apjoms nav gluži tāds, par kādu melomāni būtu sapņojuši. Iespējams, tieši tāpēc jau nākamajā nedēļas nogalē, no 27. līdz 29. augustam notiekošais Tallinn Music Week varētu būt īpaši saistošs ne tikai pašmāju mūzikas industrijas profesionāļiem, bet arī parastajiem klausītājiem — šogad Latvijai tik tuvu neviens cits tāda apjoma mūzikas pasākums nenotiks. Šī iemesla dēļ līdz festivāla sākumam četru rakstu sērijā iepazīstināsim jūs ar svarīgāko informāciju par un ap šī gada TMW, šoreiz pastāstot par dažiem no galvenajiem vārdiem festivāla programmā.

Izcelt galvenos vārdus showcase tipa festivālā, īpaši, ja tas nav viens no pāris lielākajiem pasaulē, allaž ir sarežģīts uzdevums, jo šis tomēr ir pasākums, kurā pamatā skats tiek vērsts nākotnes, nevis pagātnes virzienā. Tas savukārt nozīmē, ka teju katram būs cits viedoklis, kuri vārdi tad šeit būtu jāizceļ, vienbalsībai iestājoties vien par pāris izpildītājiem, kuru iepriekšējie CV ieraksti ir neapstrīdami.

Lielā mērā tieši šī iemesla dēļ esmu sadalījis iepazīstināšanu ar festivāla māksliniekiem trīs lielākās kategorijās —festivāla lielākie vārdi, potenciālie galvenie atklājumi un izpildītāji no Latvijas. Man personīgi šis sešinieks uzreiz izcēlās kā ievērojamākie nosaukimi šī gada Tallinn Music Week programmā, taču nešaubos, ka daļa no jums šos vārdus iekļautu atklājumu sadaļā vai gluži otrādi — manis piedāvātos potenciālos galvenos atklājums dēvētu par hedlaineriem.

Iceage

Uzstāsies: Sestdien, 29. augustā 23:00 Nobel Hall

Dāņu panki (kurus patiesībā par pankiem šī vārda klasiskajā izpausmē vairs īsti nevar un negribas saukt) Iceage ir nenoliedzami skaļākais un pamanāmākais vārds ne tikai šī gada Tallinn Music Week, bet, ļoti iespējams, visā festivāla vēsturē. Grupa pašlaik ir izdevusi četrus albumus, no kuriem ikviens ir ieguvis “universal acclaim” atzīmi no kritiķiem, savukārt pirmais, New Brigade pat paviesojās teju visu ietekmīgāko pasaules mūzikas mediju 2011. gada labāko albumu sarakstos, Pitchfork un NME ieskaitot. Kas īpaši svarīgi, pēdējo gadu laikā grupa ir pamanīgi nobriedusi un pilnveidojusi savu skanējumu, milzīgajai enerģijai pievienojot arī ļoti noslīpētus dažādu rokmūzikas žanru elementus, tādējādi radot kokteili, kuru palaist garām Tallinā būtu grēks!

Trad.Attack!

Uzstāsies: Piektdien, 28. augustā 22:20 Telliskivi Creative City's Main Square

Teikšu godīgi — kad 2014. gada pavasarī pirmo reizi redzēju pavisam nesen dibinātos Trad.Attack! tā gada TMW, pat neskatoties uz jau tobrīd ļoti pārliecinošo un lielisko dzīvo izpildījumu, man pat prātā nevarēja ienākt, ka piecu gadu laikā šī būs, ļoti iespējams, populārākā un atzītākā grupa Igaunijā. Trio pašreizējais statuss jau pats par sevi būtu iespaidīgs sasniegums, taču to vēl vairāk pastiprina grupas stilistika — pašos pamatos tā tomēr ir tradicionālā tautas mūzika, kura pmatīgi papildināta ar pasaules, indie, pat elektronikas un virknes citu žanru elementiem. Tas, protams, rada unikālu skanējumu, taču vienlaikus arī nav tas, ko jebkurš no mums iedomātos, dzirdot vārdu salikumu “valsts populārākā un komerciāli sekmīgākā grupa”. Tieši tāpēc — ja vēl nekad neesi dzirdējis Trad.Attack!, šī varētu būt īstā reize, kad to mainīt, jo viņu koncerts un atdeve uz skatuves vienaldzīgu noteikti neatstās nevienu!

Erki Pärnoja

Uzstāsies: Piektdien, 28. augustā 22:00 Kalju Church

Pieņemu, ka Latvijā tas daudziem varētu būt paslīdējis garām, bet Ewert and The Two Dragons ģitārists Erki Pārnoja ir pamanījies izveidot arī ļoti sekmīgu solo karjeru. Kaut iepriekšējos gados viņš bija izpelnījies virkni Igaunijas mūzikas ierakstu Gada balvu, tostarp kā gada labākais vīriešu solo izpildītājs, viņa karjera īsto uzrāvienu piedzīvoja tieši šogad, kad gada sākumā Erki devās savā pirmajā Igaunijas solo tūrē, klausītājiem pat mazos ciematos piedāvājot ļoti intīmus un muzikāli augstvērtīgus koncertus. Pamatā izpildot šo programmu, TMW mūziķis uzstāsies Kalju baznīcā, un esmu visai drošs, ka tas varētu būt emocionāli iespaidīgākais koncerts festivāla laikā. Unikāla lokācija, kurā notiks tikai šis viens koncerts, viens cilvēks uz saktuves ar savām ģitārām, pedāļiem un taustiņiem. Tieši tik vienkārši, bet vienlaikus — jau tagad jūtami iespaidīgi.

The KVB

Uzstāsies: Sestdien, 29. augustā 00:15 Nobel Hall

Jau 2010. gadā dibinātais britu duets The KVB varbūt nav starp mūsu pusē pazīstamākajām festivāla apvienībām, taču kvalitātes un pieredzes ziņā viņi viennozīmīgi ir jāmin starp TMW galvenajiem izpildītājiem. Grupa klausītājiem piedāvā tumšas elektronikas un shoegaze miksli, ko allaž pavada dažādas vizualizācijas, bet kurām nav iedomājams neviens The KVB koncerts.

Joensuu 1685

Uzstāsies: Sestdien, 29. augustā 22:00 Nobel Hall

2007. gadā Helsinkos brāļi Mikko un Markuss Joensū kopā ar Risto Joensū, kuram gan nav nekādas radniecības ar brāļiem, dibināja Joensuu 1685. Apvienība ātri vien izdeva pirmo albumu, guva pirmos panākumus Somijā un jau sāka otrā ieraksta veikšanu 2010. gadā. Dažus mēnešus pirms tā pabeigšanas mūziķi sastrīdējās uz grupa izjuka. Atkalapvienošanās notika vien 2018. gadā, taču zināmā mērā visi šie pavērsieni bijuši kā laime nelaimē — pašlaik trio izklausās daudz pārliecinošāk kā savā pirmajā darbības posmā, muzikāli piedāvājot ļoti sapņainu, bet noslīpētu indie roku, kas pamatīgi atgādina dāņu Mew karjeras spilgtākos brīžus.

Lexsoul Dancemachine

Uzstāsies: Piektdien, 28. augustā 23:45 Nobel Hall

Lexsoul Dancemachine Igaunijā ir aptuveni tas pats, kas Very Cool People Latvijā — ļoti kvalitatīvs un aizraujošs miniorķestris, kas uz dejām un izklaidi pavilks pat visatturīgāko klausītāju. Līdzīgi kā jau pieminētajiem latviešiem, arī igauņu skatuves harizma un enerģija ir diezgan nebeidzama, kā rezultātā, ja meklē ballīti, Nobel Hall noteikti būs īstā vieta, kur to atrast!

Ar šīs rakstu sērijas pirmo daļu, par Tallinn Music Week 2020 organizatorisko pusi, vari iepazīties šeit.

Foto: Publicitātes foto

Tavs komentārs